Kærlighed og Politik – om at vende skam til styrke

For 10 år siden fødte jeg min første datter, hun har bragt kærlighed. Når jeg bukker mig ned og møder hende i øjenhøjde bliver jeg belønnet med kærlighed. Når jeg bøjer mig for hendes undren og spøgsmålet: ”hvorfor?” bliver jeg, uanset provokationen i det, sat fri for på ny at finde meningen igen. Når hun laver ironiske parodier af mig, løsner jeg op og ler. Gud, hvor jeg elsker det barn.

Hvad det har med politik at gøre? Alt. Ønsket om at gøre en forskel kan ikke stå alene, det skal være konkret og komme fra et personligt behov. Mit behov er at sikre, at mine børn kan vokse op som de frie mennesker, de er født som. Det kræver et samfund, der giver plads til det frie menneske, der giver lige muligheder for alle vores børn.

Et nyt Vi

Et frit menneske er frit i kraft af, at det kan trække ren luft ind i lungerne, kan blive inspireret af en frodig natur, kan spise næringsrig mad og kan indgå i inspirerende relationer og give og opleve kærlighed i et større fællesskab – Et nyt Vi. Mennesker skal være frie til at definere sig selv, frie til at stå ved, hvem de er, også når de ikke passer ind og vil noget helt andet end gennemsnittet.

Vi skal frigøre os fra den gamle tænkning, holde op med at gøre, ”som vi plejer”.

Vi skal ganske enkelt holde op med at stræbe efter at være normale.

Skammen i mit liv

Jeg har indset, at jeg må starte med mig selv. Politik er en dybt personlig ting, så det er dér, jeg bliver nødt til at starte:

 • Jeg skammede mig over at stille op og ønske at komme ind i Folketinget – for det er ikke normalt.
 • Jeg skammede mig over at jeg er enlig mor, det er ikke normalt.
 • Jeg skammede mig over at jeg ikke har mange penge.
 • Jeg skammede mig over at være skilt, at jeg ikke kunne få det til at holde.
 • Jeg skammede mig over, at jeg har haft en depression, for jeg kunne jo bare have taget lykkepiller, men det gjorde jeg ikke, i stedet for gik jeg på dagpenge og brugte tiden på at finde en mening med det, jeg skal. Kunne jeg ikke bare have spist de piller, som et normalt menneske?
 • Jeg skammede mig over, at jeg oplever diskrimination, fordi jeg er brun og fra Nørrebro.
 • Og så skammede jeg mig over at ville ændre verden, men indse, at jeg ikke kan gøre det alene.

Den naive styrke

Al den skam har gjort mig ensom. Men jeg siger fra nu. Tror på, at jeg ved højt at sige dét, som er svært, kan få skammen til at forsvinde, og at det giver mig kraft til at handle.

Jeg siger fra overfor skammen over, at jeg ikke passer ind.

Faktisk vil jeg vende det om. Jeg mener, at når vi forstår, at vi ikke passer ind – også i det politiske landskab – kan vi arbejde på noget nyt. I Alternativet tror vi på, at vi sammen kan genstarte politikken i Danmark. En tro, der i manges øjne er naiv, men i vores øjne er selve vores styrke. Vi tør drømme, vi tør tro på mennesket som drivkraft og ressource. Vi tør håbe og vi tør handle! Og det er ikke helt normalt – heldigvis.

-> FØLG UZMA
-> LÆS MERE OM ALTERNATIVET

1 kommentar

 1. Kære Uzma.

  Jeg har netop googlet :Uzma – LOKK”, og i den forbindelse stødte jeg på “SYV” og videre til din hjemmeside her. Og jeg siger TAK!
  Indtil videre er det glædesvækkende og befriende, det som jeg har læst. Du viser jo et menneske, et rigtigt menneske, som italesætter skammen og påpeger den styrke og kraft, som er bundet af skam, men som også kan sættes fri. Du viser en vej til at turde være sig selv, selv om det ikke er helt normalt! Glæder mig til at læse videre…

  Jeg er medlem af Alternativet i Nordjylland, og lige i øjeblikket optaget af at komme med et udspil til gavn for voldsramte kvinder og piger, som måske kan blive optaget i partiprogrammet.

  Jeg har meget erfaring på området, både en personlig voldshistorie for længe siden, det at leve som traumatiseret og kampen for at blive fri af fortiden. Der ud over er jeg frivillig på Aalborg Kvindekrisecenter, i bestyrelsen og PR-udvalget, jeg er uddannet pædagog og kunstterapeut, samt læst et utal af bøger, rapporter og undersøgelser om emnet.

  Lige nu, har du givet mig et positivt skub bag på, til at komme igang og gøre, det jeg må gøre… og det glæder jeg mig til.

  Uzma – jeg tror på Alternativet, og hele den bevægelse, der er sat i gang. Og jeg er taknemmelig for, at du er en af de mest fremtrædende repræsentanter… TAK.
  Jeg ønsker dig alt det bedste.

  Kærlig hilsen Bente Holm Villadsen

  Reply

Tilføj en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *